σεμινάρια

1ο Διεθνές Σεμινάριο Διεύθυνσης Ορχήστρας

Και Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας

Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Τελετών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

„.. Ένα ξεκάθαρο ξεκίνημα δεν έβλαψε ποτέ“

Carlos Kleiber

Σεμινάριο προετοιμασίας για πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών και

Διαγωνισμός Διεύθυνσης Ορχήστρας

Από τις 20 έως τις 25 Μαΐου 2024

Ρεπερτόριο σεμιναρίου

  1. Ludwig van Beethoven Symphony No. 1 (όλα τα μέρη)
  2. Carl Maria von Weber Freischütz: Εισαγωγή
  3. Carl Orff Carmina Burana, 8ο μέρος „Uf dem Anger“

Αντικείμενο σεμιναρίου

  • Βασικά στοιχεία και βελτιστοποίηση της τεχνικής (με και χωρίς μπαγκέτα)
  • Προετοιμασία παρτιτούρας
  • Ανάπτυξη ηχητικού και ερμηνευτικού στόχου/οράματος
  • Ανάλυση του ρεπερτορίου
  • Ενθάρρυνση της επικοινωνίας (με την και) μέσα στην ορχήστρα
  • Παρουσία που να εμπνέει σεβασμό και ασφάλεια
  • Ψυχολογία και Φυσιολογία της Διεύθυνσης
  • Μεθοδολογία/δομή πρόβας
  • Ανάλυση και προετοιμασία παρουσίαση παρτιτούρας στο πιάνο
  • Ενημέρωση για την παρουσίαση μιας σκηνής όπερας στο πιάνο
  • Ενημέρωση και ανάλυση των συνολικών απαιτήσεων στις εισαγωγικές εξετάσεις

Το σεμινάριο διαρκεί 6 ημέρες με πλήρη βιντεοσκόπηση σε όλες τις φάσεις. Το υλικό αυτό διατίθεται σε όλες/όλους τους ενεργά συμμετέχοντες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμό από αυτές/αυτούς.

Ημέρα 20-22 Μαΐου (Με συνοδεία πιάνου. Τουλάχιστον 1 ώρα για κάθε συμμετέχοντα)

Ανάλυση και προετοιμασία της παρτιτούρας, βασικά στοιχεία διεύθυνσης, τεχνική σε μικρές ομάδες, στόχοι και επιθυμίες. Η σύνοδος ολοκληρώνεται καθημερινά με τη συνάντηση όλων των συμμετεχόντων και την ανάλυση τμημάτων των βιντεοσκοπήσεων. Την πρώτη μέρα θα γίνει συμπληρωματικά παρουσίαση βασικών κανόνων, τη δεύτερη ενημέρωση σχετικά με τις απιτήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βασικών στοιχείων καλλιτεχνικού μάνατζμεντ, ενώ την Τρίτη ημέρα βασικά στοιχεία επικοινωνίας και ψυχολογίας.

Ημέρα 23-25 Μαΐου ( Με ορχήστρα. Τουλάχιστον 45 λεπτά για κάθε συμμετέχοντα)

Αφιερωμένες στη συνεργασία με την ορχήστρα (μία πρόβα 150 λεπτών την ημέρα)

25 Μαΐου

Δημόσια τελική βιντεοσκοπημένη συναυλία όλων των συμμετεχόντων.

Μετά την τελική συναυλία θα αποφασίσει μέσω ψηφοφορίας η ορχήστρα, αλλά και το κοινό για την βράβευση τριών μαέστρων, που θα κληθούν να διευθύνουν την καλλιτεχνική περίοδο 2024/2025 τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε πλήρη συναυλία.

Πλαίσιο

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη  Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ελληνικά, στα γερμανικά ή στα αγγλικά το διάστημα 20-25 Μαίου 2024.

Το σεμινάριο θα προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτηθούν γνώσεις και εμπειρία υπό την καθοδήγηση του εξειδικευμένου και έμπειρου μαέστρου Συμεών Ιωαννίδη με βασικό στόχο την εισαγωγή και την εμβάθυνση στην τέχνη της διεύθυνσης ορχήστρας και ειδικότερα την προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ακαδημίες Μουσικής.

Η ενεργή συμμετοχή στο σεμινάριο κοστίζει 900 €, ενώ για όλες τις ελληνικές συμμετοχές θα διατεθούν πλήρεις υποτροφίες από ανώνυμο χορηγό. Η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη. Η επιλογή των 12 ενεργών συμμετεχόντων  θα γίνει με επιλογή μέσω βίντεο διάρκειας τουλάχιστον 5 λεπτών χωρίς περαιτέρω περιορισμούς.

Η Ορχήστρα

Η Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της προώθησης νέων καλλιτεχνών θα διαθέσει την ορχήστρα της για πρόβες και την τελική συναυλία, ενώ θα ψηφίσει και για τα τρία βραβεία του διαγωνισμού.

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης | Δήμος Θεσσαλονίκης (thessaloniki.gr)

Καθηγητής / Συντονιστής εργαστηρίου

Ο Συμεών Ιωαννίδης, πτυχιούχος βιολονίστας, πιανίστας και μαέστρος (HfM Frankfurt/Main I „Hanns Eisler“ Berlin I „Franz Liszt“ Weimar) έχει αφιερωθεί στην εκπαίδευση νέων μαέστρων εδώ και 25 χρόνια. Από την επαγγελματική του εμπειρία, μεταξύ άλλων ως Αρχιμουσικός για πάνω από 25 χρόνια και ως προσκεκλημένος μαέστρος σε όπερες όπως η Staatsoper Unter den Linden και η Komische Oper Berlin, διδάσκει τις δεξιότητες που χρειάζονται σήμερα οι μαέστροι με εξειδίκευση στα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις απαιτήσεις.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, ο Συμεών Ιωαννίδης θα συνεργαστεί με άλλους συναδέλφους (συνοδός πιανίστας, βοηθός) και με την επιπλέον ιδιότητα και την εμπειρία του ως καλλιτεχνικού μάνατζερ θα παρουσιάσει μία ευρύτερη προσέγγιση του χώρου της μουσικής, προκειμένου να στηρίξει βέλτιστα όλο το φάσμα των αναγκών των συμμετεχόντων.

Επικοινωνία

Συμεών ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Προσκεκλημένος μαέστρος I Komische Oper Berlin, Staatsoper Unter den Linden

Λέκτορας  Universität der Künste Berlin

Mail: symeonioannidis@hotmail.com

Τηλέφωνο: 0049 179 5174126

Για περισσότερες πληροφορίες:

Symeon Ioannidis: Staatsoper Berlin 

Thessaloniki City Symphony Orchestra

 

  • Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης επαρκών συμμετοχών μέχρι τις 06.05.2024 δε θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο και επιστρέφονται τα δίδακτρα. Έξοδα (όπως πχ έξοδα μεταβίβασης και διαμονής) που συνδέονται με τη συμμετοχή δεν καλύπτονται από το σεμινάριο.

Εγγραφή σε σεμινάριο